Page 1 of 1

unable to start remove charging plug. Works after a minute.

Posted: Mon Apr 26, 2021 9:10 am
by stefanog00
So basically my 2016 Egolf SE w fast charging displays this message every time I disconnect my home charger. If I wait between 30 & 90s it figures out it's disconnected and works like a charm.
Any ideas? Bad sensor? Etc...
Thank you

Re: unable to start remove charging plug. Works after a minute.

Posted: Mon Apr 26, 2021 9:27 am
by f1geek
Do you get this message using any L2 or L1 stations? Maybe try a different EVSE to try to isolate problem to either car or EVSE?

Do you get this message with DCFC?

Re: unable to start remove charging plug. Works after a minute.

Posted: Fri Apr 30, 2021 6:32 pm
by stefanog00
f1geek wrote:
Mon Apr 26, 2021 9:27 am
Do you get this message using any L2 or L1 stations? Maybe try a different EVSE to try to isolate problem to either car or EVSE?

Do you get this message with DCFC?
Hi there, this is with at home w L1. I tried different outlets but it seems related to the sensor not detecting that the cable is unplugged...

Re: unable to start remove charging plug. Works after a minute.

Posted: Sat May 01, 2021 8:12 am
by f1geek
I still think you need to try using a different station, say a public L2 or even DCFC. Also you might want to look very closely at the plug locking pin as well as electrical pins on the car J1772 inlet.

Re: unable to start remove charging plug. Works after a minute.

Posted: Sat May 01, 2021 9:20 am
by RecoverE
I have had occasional plug removal issues on my 2015 SEL model. I periodically spray the locking pin in the charging socket of the vehicle with silicon spray lubricant. I direct the spray at the locking pin with the charging plug engaged. Others on this forum have used this technique.